Hvad er Yin og Yang?
( uddrag af plus – minus balancen af Julia Vøldan)
At der eksisterer to slags kræfter i universet, der virker
modsat hinanden, har været kendt af det gamle kinesiske kulturfolk i umindelige
tider. Deres betegnelse for disse to slags kræfter er yin (udtales jin) og yang (
udtales jang). Yin repræsenterer det udvidende princip, eller +, og yang det
sammentrækkende – minus.
Kendskabet hertil er først i de senere år nået til vesten
gennem den japanske ernæringsforsker George
Ohsawa, der har udgivet flere bøger, som findes på tysk og svensk. I en af
dem står nedenstående oversigt over de mest anvendte fødemidler forhold til
disse to principper. Ohsawa hævder, at sygdom er uligevægt i organismen
stammende fra fejlernæring, idet man enten har spist for meget yin-føde eller
for meget yang-føde, og vil man blive rask, må ligevægten genoprettes ved
rigtig ernæring.
Næringsmiddelliste: De
forskellige næringsmidler anføres i række-
u = udvidende (yin) plus + følgen
fra yin mod yang. Værdierne gælder kun
uu = meget udvidende inden
for de enkelte grupper og kan altså ikke
uuu = stærkt udvidende sammenlignes
med andre gruppers værdier. Kun
s = sammentrækkende (yang) minus - et u eller s er
nærmest neutral. Kartofler og
ss = meget sammentrækkende grøntsager
yangiseres gennem kogning med hav-
sss = stærkt sammentrækkende salt
og ligeledes gennem bagning.
Korn
|
u Bladsalat
|
uuu
Appelsin
|
s
Gedemælk
|
u
Byg
|
s Grønkål
|
uuu
Banan
|
s
Timiante
|
s
Hvede
|
s
Hvidkål
|
uuu
Citron
|
sss Malurtete
|
s
Majs
|
s
Løvetand (mælkeb)
|
uuu
Figen
|
|
s
Hirse
|
s
Julesalat
|
uuu
Pære
|
Ost og fløde
|
s
Naturris
|
s
Gulerod
|
uuu
Vindrue
|
uu
Fløde
|
s
Rug
|
s
Persillerod
|
uu
Fersken
|
u
Flødeost
|
ss
Havre
|
s Pastinak
|
uu
Melon
|
s
Myseost
|
sss
Boghvede
|
s
Kålrabi, majroe
|
u
Jordbær
|
ss
Schweizerost
|
s Løg
|
u
Æble
|
ss
Gedeost
|
|
Grøntsager
|
ss
Ræddike
|
u
Valnød
|
|
uuu Tomat
|
ss Porre
|
s
Ægte kastanje
|
Forskelligt
|
uu
Agurk
|
ss
Persille
|
s
Hasselnød
|
uuu Hvidt sukker
|
uu
Kartoffel
|
ss
Kørvel
|
s
Paranød
|
uuu Blomsterhonning
|
u
Asparges
|
ss
Skorzonnerod
|
uu
Rørsukker
|
|
u
Græskar
|
ss
Linser
|
Drikke
|
uu
Smør
|
u
Rødbede
|
ss
Brune, hvide bønner
|
uuu Kaffe
|
uu
Margarine
|
u
Champignon
|
sss Hvidløg
|
uuu Chokolade
|
uu
Olivenolie
|
u
Selleri
|
uuu Frugtsaft
|
u
Solsikkeolie
|
|
u
Rødkål
|
uuu Øl
|
u
Jordnøddeolie
|
|
u
Blomkål
|
Frugt
|
uuu Kamillete
|
u
Lynghonning
|
u Grønne
ærter
|
uuu ananas
|
u
Kinesisk te
|
ss
Æg
|
u
Grønne bønner
|
uuu Grapefrugt
|
u
Komælk
|
|
Mine
kommentarer: Man skal ikke ukritisk
begynde at drikke kaffe og øl, hvis man mangler udvidende +, der er mange andre
hensyn at tage – blodtype, andre balancer, fordøjelse m.m.
Ring eller skriv
til mig for at få udført en test.
hej Ruth
SvarSletbliver inspireret af din side og enig ikke mindst i at alt handler om balance.
derfor kaldte jeg i sin tid mit firma BALANCEN :-)
tak for din fine oversigt.
ved du om kokos er sammentrækkende?
på forhånd tak!
mvh
Britt
jeg har skrevet bogen, balance med urter, en yogis husapotek - kik evt på min hjemmeside meditativyoga.net og enyogishusapotek.net
Hej Britt.
SvarSletDejligt at du deler mine synspunkter :)
Beklager den lange svartid, tø hø. Men jeg har ikke gjort så meget ud af siden de senere år.
Men jeg planlægger, at gøre noget ved det til vinter.
Kokos er udvidende.
mvh
Ruth