Kroppen i balance


  Hvad er Yin og Yang? ( uddrag af plus – minus balancen af Julia Vøldan)

 

At der eksisterer to slags kræfter i universet, der virker modsat hinanden, har været kendt af det gamle kinesiske kulturfolk i umindelige tider. Deres betegnelse for disse to slags kræfter er yin (udtales jin) og yang ( udtales jang). Yin repræsenterer det udvidende princip, eller +, og yang det sammentrækkende – minus.

Kendskabet hertil er først i de senere år nået til vesten gennem den japanske ernæringsforsker George Ohsawa, der har udgivet flere bøger, som findes på tysk og svensk. I en af dem står nedenstående oversigt over de mest anvendte fødemidler forhold til disse to principper. Ohsawa hævder, at sygdom er uligevægt i organismen stammende fra fejlernæring, idet man enten har spist for meget yin-føde eller for meget yang-føde, og vil man blive rask, må ligevægten genoprettes ved rigtig ernæring.

 

Næringsmiddelliste:                                           De forskellige næringsmidler anføres i række-

u       = udvidende (yin) plus +                          følgen fra yin mod yang. Værdierne gælder kun

uu     = meget udvidende                                   inden for de enkelte grupper og kan altså ikke

uuu   = stærkt udvidende                                   sammenlignes med andre gruppers værdier. Kun

s        = sammentrækkende (yang) minus -         et u eller s er nærmest neutral. Kartofler og

ss      = meget sammentrækkende                      grøntsager yangiseres gennem kogning med hav-

sss     = stærkt sammentrækkende                      salt og ligeledes gennem bagning. 

 

Korn
  u    Bladsalat
 uuu  Appelsin
   s   Gedemælk
  u   Byg
  s    Grønkål
 uuu  Banan
   s   Timiante
  s   Hvede
  s    Hvidkål
 uuu  Citron
sss   Malurtete
  s   Majs
  s    Løvetand (mælkeb)
 uuu  Figen
 
  s   Hirse
  s    Julesalat
 uuu  Pære
Ost og fløde
  s   Naturris
  s    Gulerod
 uuu  Vindrue
 uu   Fløde
  s   Rug
  s   Persillerod
  uu   Fersken
   u   Flødeost
  ss  Havre
  s   Pastinak
  uu   Melon
   s    Myseost
 sss  Boghvede
  s   Kålrabi, majroe
   u    Jordbær
   ss  Schweizerost
 
  s   Løg
   u    Æble
   ss  Gedeost
Grøntsager
 ss   Ræddike
   u    Valnød
 
uuu  Tomat
 ss   Porre
   s    Ægte kastanje
Forskelligt
 uu   Agurk
 ss   Persille
   s    Hasselnød
uuu  Hvidt sukker
 uu   Kartoffel
 ss   Kørvel
   s    Paranød
uuu  Blomsterhonning
  u   Asparges
 ss   Skorzonnerod
 
 uu   Rørsukker
  u   Græskar
 ss   Linser
Drikke
 uu   Smør
  u   Rødbede
 ss   Brune, hvide bønner
uuu  Kaffe
 uu   Margarine
  u   Champignon
sss   Hvidløg
uuu  Chokolade
 uu  Olivenolie
  u   Selleri
 
uuu  Frugtsaft
   u  Solsikkeolie
  u   Rødkål
 
uuu  Øl
   u  Jordnøddeolie
  u   Blomkål
Frugt
uuu  Kamillete
   u  Lynghonning
  u   Grønne ærter
uuu   ananas
   u   Kinesisk te
 ss   Æg
  u   Grønne bønner
uuu   Grapefrugt
   u   Komælk
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mine kommentarer:  Man skal ikke ukritisk begynde at drikke kaffe og øl, hvis man mangler udvidende +, der er mange andre hensyn at tage – blodtype, andre balancer, fordøjelse m.m.

Ring eller skriv til mig for at få udført en test.

Med venlig hilsen          Ruth Gram Pedersen,   Tlf. 7194 3004, ruthgram.pedersen@gmail.com

2 kommentarer:

  1. hej Ruth
    bliver inspireret af din side og enig ikke mindst i at alt handler om balance.
    derfor kaldte jeg i sin tid mit firma BALANCEN :-)
    tak for din fine oversigt.
    ved du om kokos er sammentrækkende?
    på forhånd tak!
    mvh
    Britt
    jeg har skrevet bogen, balance med urter, en yogis husapotek - kik evt på min hjemmeside meditativyoga.net og enyogishusapotek.net

    SvarSlet
  2. Hej Britt.
    Dejligt at du deler mine synspunkter :)
    Beklager den lange svartid, tø hø. Men jeg har ikke gjort så meget ud af siden de senere år.
    Men jeg planlægger, at gøre noget ved det til vinter.
    Kokos er udvidende.
    mvh
    Ruth

    SvarSlet